Ministerul transporturilor şi drumurilor la raport.

A.S. Ministrul Şalaru, după mai multe tentative a acceptat să se vadă cu bloggerii. Acum că mulţi se aşteptau că nu va accepta, că nu va face faţă, acei care se aşteptau nici nu au venit. Din păcate.

1. Despre drumuri.
Sursa imagine: geoportal.md

Marcat este drumul pe care îl parcurg zilnic, drum fără care toată munca mea nu are nici un rost. Drumurile acestea din cauza nepăsării în 2010 - primăvară erau paragină. În iulie-august, de la Ivancea până în faţa biroului meu se va face reparţie şi tot carosabilul va fi acoperit cu bitum, fix ca-n Europa. La 1 noiembrie firma italiană Today este obligată să dea în exploatare după reparaţie capitală drumul Romăneşti-Sărătenii Vechi, altfel pentru fiecare zi de întârziere se vor aplica amenzi de zeci de mii de euro conform contractului. Până în sfârşitul lui octombrie 2013, firma austriacă Strabach trebuie să repare drumul de la Cricova până la Romăneşti. Acestea nu sunt promisiuni ci lucrări cu fonduri alocate, contracte încheiate şi lucări care deja se fac. 

Aş putea eu să mă plâng la acest capitol? Din anul viitor turiştii vor avea nu numai "la ce" să vină dar şi "pe ce".

2. Despre transporturi (publice)

Aici e mizerie. Toţi ştiu şi ministrul a recunoscut. Nu are rost să dezbatem totul. Clar este că presiunea din partea proprietarilor de rute, şoferi etc. este enormă. O redresare în domeniu se anunţă prin noul cod al transporturilor la care s-a lucrat din 2010 la Minister. Cert este că va fi obţinut cu sânge, prea mulţi riscă să-şi piardă afacerile din nimic. Ministru s-a arătat dispus chiar să deschidă piaţa pentru străini, aceasta va omorî sistemul acutal. A dat de înţeles că numai la aluzia despre aşa ceva s-a stârnit furtună. A fost de acord că acum câteva mii de oameni cointeresaţi ţin ostatici milioane.

3. Despre ministru

Este un comunicator iscusit, la nivel personal. A fugit de toate întrebările incomode, dar nu prin a se eschiva - a creat situaţia potrivită şi a răspuns aşa cum îi convine lui mai bine fără să fie întrebat. Păcat numai că abilitatea de comunicare a ministrului nu acoperă gaura enormă în capacitatea de comnunicare pe care o are ministerul. 

P.S. Tare bine ar fi ca oameni care nu au habar şi irosesc timpul pe întrebări care au fost prezentate mii de ori în toată presa să stea acasă altădată. Cred că Eugen va fi de acord cu mine.