De ce Saakaşvili nu e primar în Chişinău?

Eu nu vreau să explic nimic. Nici nu vă dau poze cu avionul care a adus delegaţia guvernului condusă de preimierul Filat la Tbilisi. Strict câteva concluzii. Primarul de Chişinău sigur minte când spune că l-ar fi admirat pe preşedintele georgian, iar înfrăţirea celor două capitale e un nonsens evident. Altfel cum se poate ca un oraş care are puţină publicitate, care stă în locaţii care ar fi mai urâte decât dacă nu ar fi pe ele un panou, cu drumuri care nu se repară la nesfârşit ci se întreţin, cu lipsă de ambuteiaje, cu un centru istoric în care prinzi pe bune de la medievalul est-mediteranean post-bizantin la Tiflisul secoleleor 17-18 şi perioada rusă. Un centru frumos, cu multe probleme, dar care se restaurează prin proiecte municipale mari, toate monumentele se văd, sunt iluminate, modernul din Tbilisi nu e kitch dar se integrează contrastând în pozitiv clădirile istorice. E foarte comfortabil în stradă. Chiar şi casele din a doua jumătate a secolului trecut nu sunt sure şi urâte (cu rare excepţii), toate au culori, culorile nu sunt folosite pentru a papagaliza construcţia ci pentru a-i da viaţă şi căldură. Oamenii care trăiesc şi crează un aşa fel de oraş se respectă. Jumate din centru e şantier arheologic, toţi se pricep şi se mândresc cu proiectele de cercetare şi restaurare a patrimoniului istoric construit şi arheologic.

Am vorbit cu nişte funcţionari, ei încep lucrul la 11, îl termină nu la 5 sau 6 dar când se termină lucrul. Aici nu sunt obsedaţi de frecventarea biroului. Aici nu e raiul pe pământ, sunt multe probleme, dar acele lucruri care ne afectează şi ne fac viaţa proastă în Moldova aici sunt cu totul altfel. 

Acum despre vizită: azi abia am venit, din avion am desprins cel mai tare un lucru important - domnul ministru al drumurilor Anatol Şalaru este foaaarte supărat pe Grigore Petrenco şi pe toţi comuniştii, nu exclud că aşa de tare încât cineva va avea să răspundă prin judecată pentru cum a fost construită calea ferată Cahul-Giurgiuleşti. De la comunicarea neformală cu membrii guvernului pot să concluzionez că aceştia au o mare problemă în a comunica mai des între ei, iar aşa fel de vizite sun foarte bune pentru Moldova, aşa miniştrii şi primul-ministru reuşesc să-şi sincronizeze mai des agenedele, să mai vorbească. 

Apropo: iaca teasing - cum credeţi ce-i asta şi ce a stat la baza apariţiei situaţiei din această poză şi de ce este foarte important pentru vizita lui Filat în Georgia?


P.S. Saakaşvili nu va putea veni în fruntea unui oraş/stat cetăţenii căruia nu au învăţat să se respecte pe ei însuşi mai sus decât orice altceva. La ei a influenţat şi specificul etnic. În ţara în care 20 de pasageri de microbus strigă "Da şi eşti şeal mai diştept?!" la un alt 21-lea care a decis să îi ceară socoteală unui şofer nesimţit care nu i-a dat tichet de călătorie ne merităm deocamdată conducătorii.