De ce dispar monumentele din centrul istoric al Chişinăului?

Dispariţia monumentelor din centrul istoric al Chişinăului a devenit un fel de terorism: periodic, ba într-un loc ba în altul, au loc atentate cu buldozere. Opinia publică sare ca arsă - "Jos Chirtoacă!", apărătorii primarului sar şi ei ca arşi: "El nu poate face nimic, l-aţi ales - acum răbdaţi!" Primarul, dacă se va apuca în serios de această problemă o poate rezolva. Argumentul inactivităţii procuraturii şi a Inspecţiei de Stat în Construcţii nu ţine, nu poţi să îţi imaginezi că cineva poate demola ceva, chiar având toate actele de la instituţiile centrale dacă se opune primarul Sibiului. Ori funcţionarii PMC se spală mai mult pe mâini şi indică la lipsa de pârghii şi la faptul că ei au încercat dar nu a reacţionat procuratura şi bla bla bla...

Nici nu aceasta e problema, impotenţa organelor de stat e bine cunoscută, corupţia din justiţie oricum îi va scuti pe responsabili de răspundere, iar clădirea istorică nu va mai putea fi restabilită prin decizia oricărei judecăţi pe lumea asta. Orice ancadrament dat jos de ciocan nu mai poate fi readus, chiar dacă îl reconstruieşti în proporţii ideale - nu mai este un monument al trecutului.

Un lucru însă miră - care este raţionamentul datorită căruia agenţii economici chişinău(i)eni sunt atât de fanatici în lupta contra clădirilor vechi, oare nu au şi ei simţul frumosului, nu poartă respect faţă de trecut? Nu cred că sunt toţi aşa, ei chiar pricep şi beneficiile economice pe care le poate aduce pe termen lung conservarea şi restaurarea centrului istoric - au înmblat şi ei la Universitate. Dar raţionamentul venitului pe termen lung îi este străin afaceristului moldovean - în general celui din spaţiul post-socialist, el vrea acum, sau cel mult într-un an şi totul, şi cu profit de 1000% la investiţie! Iată de ce clădirile istorice cad jertvă etajelor, nu ar avea o problemă un oarecare Tahir - emigrant sirian, sau Anatoli Borisovici - fost deputat ca să restaureze frumuşel cele două etaje şi acoperişul, că bani au. Dar la ce bun, dacă pot să investesc ceva mai mult, să ridic acolo 6 etaje iar apoi să le vând la preţ care depăşeşte sinecostul de opt ori?! Iar acum calculăm - vindem 2 etaje la preţul de 1500 euro m.p. sau vindem cinci etaje la 1500 euro m.p.?

Răspunsul afaceristului moldovean este evident. Aşa monumentele istorice cad jertvă terorismului fundamentalist al religiei care crede în bani! Eu cred că anume aici ar fi putut să intervină Primăria - simplu (aici tag-uiţi: Modârcă şi Grozavu): în planul de urbanism al oraşului se indică cu o linie roşie centrul istoric, iar în Regulamentul de urbanism şi amenajare a teritoriului să scrie clar: aici nu se contruieşte mai mult de două etaje - basta! Se mai face o zonă de protecţie în care regulile nu sunt atât de dure şi cam asta. Direcţiei Arhitectură de la Primărie îi va lua cam două zile să elaboreze acest proiect, cam cincisprezece zile pentru avize la ministerele de resort - decizie a consiliului municipal - hotărâre de guvern - la un loc cel mult o lună! Dacă se vrea...

O altă modalitate ar fi ca în acelaşi plan general de dezvoltare a oraşului să fie scris că în centru nu se mai deschid clădiri cu oficii, bănci altele - asta pentru că nu mai scăpăm de ambuteiaje - vă imaginaţi câţi lucrărtori şi clienţi sunt la aceste instituţii? Acolo o să scrie că: "Iaca, oameni buni, undeva între Aeroport şi Porţile Oraşului, sau între Stăuceni şi Grătieşti, de marginea drumului Chişinău-Orhei, facem să avem şi noi un Manhattan ca-n New-York, sau un City ca-n Londra". Adică de acum încolo aici facem clădiri de zeci de etaje, aici avem mii de oficii, aici centre de conferinţe, aici hoteluri, aici sedii de comapanii mari, aici stadion, aici parcări, aici drumuri largi, aici centre comerciale (să nu trebuiască să mergi la marginea Ciocanei în timp ce te întorci de la lucru în Centru la Schinoasa) şi alte atribute ale unui oraş modern, dar pe lângă asta se angajează nişte "paţani de la piar" care în trei luni fac ca aceasta să fie - "kruta", şi fundamentaliştii religiei care crede în bani o să se arunce asupra noilor jertve.

De ce nu se face acest lucru dacă e atât de simplu? E şi mai simplu - adepţi ai religiei care crede în bani se găsesc şi la Primărie/Inspecţie de Stat în Construcţii! Dacă va continua procesul de desfigurare a arhitecturii şi rigorilor de urbanism în centrul istoric (ca exemplu străzile Bucureşti şi 31 august) - nu va mai rămâne nici măcar o zonă compactă în cazul căreia se poate de impus rigori de înălţime etc.. Ori în cazul acesta vor continua demolările, proprietarii care se simt cu musca pe căciulă vor fi darnici şi vor oferi "bonusuri" de zeci de mii de euro pentru autorizaţiile în construcţii - "viaţa va fi miere şi chişleac". Fără să exagerez cred că acum soarta centrului istoric a oraşului depinde de voinţa politică a primarului reales, care deja a şi demonstrat-o printr-o demisie şocantă a unui înalt funcţionar pentru că acesta a ... devenit pensionar.

P.S. Un singur lucru bucură: în timp ce ăsta şi cu ăsta se ghiontesc pe spatele voturilor noastre, multă lume tare de treabă de pe internet a găsit timp să scrie despre lucruri de suflet! Aceasta bucură nespus de mult: iată soluţia pentru oboseala de politică: ruşi şi molodveni, comunişti şi unionişti, bătrâni şi tineri - trebuie să găsim acele scopuri care sunt în stare să ne unească, de ce nu ar fi grija pentru păstrarea patrimoniului istoric comun?