Site-urile şi agenţiile de ştiri din întreaga lume au făcut astăzi mare agitaţie în jurul protestelor masive care s-au desfăşurat la Kaliningrad şi în alte oraşe ruseşti. Ce semnificaţie pentru Republica Moldova ar putea avea situaţia creată în Rusia şi în enclava de pe ţărmul baltic în particular.
Protestele de astăzi sunt o confirmare a faptului că spiritul de insatisfacţie şi potenţial de protest în societatea rusă a crescut, pe lângă nemulţumirile cauzate de încălcările frecvente a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, faţă de politica externă agresivă şi alte tendinţe dictatoriale ale regimului condus de către premierul Putin, un aport esenţial în creşterea activismului cetăţenilor l-a adus criza economică. Creşterea ratei şomajului, a întreprinderilor falimentare, a preţurilor a trezit un real val de acţiuni de protest pe care Rusia nu le-a văzut de pe timpul lui Elţin. Nu întâmplător cel mai expresiv nemulţămirea s-a manifestat în enclava vestică, acest fapt a scos în evidenţă o serie de probleme legate de regiunea Kaliningrad.
Cea mai evidentă problemă este că Rusia nu mai pote întreţine funcţionarea normală a regiunii, cuprinse din toate părţile de statele UE în care nivelul de trai este mult mai înalt. Izolaţionismul rusesc de la Kaliningrad cost bugetul rus mulţi bani: pentru a contracara tendinţele separatiste şi exodul populaţiei în ţările UE, Federaţia Rusă trebuie să menţină nivelul de trai al populaţiei la un nivel decent. Pe la începutul anilor 2000 Kaliningrad era considerat o regiune foarte prosperă datorită injecţiilor masiva de bani de la buget. Extinderea UE şi criza economică au pus Rusia într-o situaţie foarte grea în ce priveşte asigurarea regiunii.
La modul sigur, enclava vestică are o importanţă strategică prea mare pentru a putea fi părăsită de către Kremlin. Totuşi, ce ar spune plătitorii de impozite ruşi dacă ar afla că pe banii lor este menţinută funcţionalitate unor regiuni separatiste care nici nu le sunt parte componentă: Osetia, Abhazia, Transnistria, ce ar spune cetăţenii de rând dacă ar afla că scumpirile şi reducrile de salarii ar putea fi mai mici dacă guvernul lui Putin ar renunţa la menţinerea artificială a unor conflicte militare?
La sigur - acest lucru îi deranjează şi pe strategii ruşi, ei înţeleg caracterul falimentar pentru economie al ideii de menţinere a unor enclave la distanţe mari. Situaţia regiunii Kaliningrad, la sigur va fi luată drept ptetext în crearea unei strategii noi pentru Transnistria, la care, cel mai probabil, se lucrează acum la Moscova. Faptul că Transnistria aduce Rusiei numai cheltuieli enorme şi perspectiva unui nou Kaliningrad pentru Kremlin este puţin favorabilă devine din ce în ce mai evident.
Foto: nr2.ru