Despre cum bloggerii au furat Crăciunul!

Mai întâi vizionaţi acest video!


Un blogger - Sergiu Mocanu a ieşit şi a spus în public că ar fi avut loc un omor accidental tăinuit de poliţie şi procuratură pentru că ucigaşul ar fi fost procurorul general. Presa bucuroasă că nu va mai trebui să scrie despre curcani homofagi s-a aruncat să  prezinte cele trei informaţii în cruce din toate unghiurile. Nu chiar toată presa, cei afiliaţi partidului democrat au luat apă în gură, mai greu le-a fost marelui editorialist şi marelui redactor cu reputaţie cristalină. Nu cred că au primit indicaţii, dar în lipsa acestora instinctele şi dorinţa de a primi salariu la timp i-a dus prin străchini. 

Ieri şi azi alţi bloggeri s-au tot dat cu părerea şi au prezentat "informaţii exclusive" numite în jargonul profesional "sliv". Au apărut chiar şi întregi compendii de sistematizare.

Acum exemplul care m-a rupt cel mai tare  - Caz de jurnalism moldovenesc: 

Această istorie ar fi putut avea loc doar în perioada magicilor sărbători de iarnă. Acea perioadă când deputaţii schiază prin munţi şi nu au timp să-şi împartă pumni şi înjurături, când şi cei mai bravi analişti nu vin la emisiuni că şed prin beciuri, magica perioadă de vid mediatic.

Un oarecare portal "epresa.md" a creat un precedent bun de învăţat la facultate, a luat una bucată postare pe blog scrisă de Corneliu Gandrabur în pauza dintre partidele de schi cu scopul, cel mai probabil, "să nu tac". Subiectul articolului - "Mocanu acţionează la comanda lui Filat", argument - "Atunci când Filat îl ataca pe Plahotniuc în 2011 folosea aceleaşi cuvinte şi argumente" - convingător! 

Orice om normal l-ar sfătui pe Cornel să aibă grijă să nu se mai pălească cu capu de gheaţă, dar alde jurnaliştii au preluat cu cea mai mare plăcere.
Apoi alde epresa au luat alt trolling calificat semnat de Luchianiuc cu scopul "eu je-s Luchianiuc şi nu pot să nu scriu nimic" unde "apropierea" dintre Filat şi Mocanu este argumentată prin faptul că "Mocanu urmăreşte metodele de PR al lui Filat şi a apărut pe tribuna.md" şi nu a apărut oricând dar anume acum "când mai multe articole despre pldm-işti şi oameni apropiaţi" au apărtu pe acel site. 

Alde rebeata au adăugat că "iaca tribuna-i a lui Filat şi acolo tăman şi articol despre Cimbriuc, Juravschi şi despre Voniţchi" iar argumentul final şi irefutabil al tandemului "Filat-Mocanu" a fost dat probabil prin faptul că tot acum pe tribuna a apărut un articol despre Anatolie Golea care (atenţie!!!)  - este naşul lui Volniţchi!".

Mi-ar fi în cot de ce au făcut alde epresa şi alţii de nivelul lor, dar iată faptul că tâmpenia asta a fost luată şi publicată integral ca bună de publika e trist. La fel de trist este că de trei zile agenda publică din această ţară este făcută de bloggeri care scriu fără pic de responsabilitate totul ce le trece prin cap şi instituţiile de presă preiau ce le este comod. Decât aşa, mai bine deja ştiri de pe youtube şi altele răsuflate făcute copy/paste de afară. 

După Pavel Turcu, asta e următoarea, data viitoare când o fi vid informaţional propun să alegem un subiect aşa ca măcar să ajungem în presa internaţională - un trolling de cel mai înalt level!

P.S. Este vorba despre moarte unui om totuşi, tare bine ar fi să închidă toţi gurile în semn de prezenţă a sovestei. Eu nu vreau demisia procurorului general din această cauză. Eu aş vrea să fie demis procurorul pentru că instituţia condusă de el lucrează prost. Eu aş vrea să fie demis procurorul pentru că îşi permite să meargă la vânătoare cu judecători, oameni de afaceri - nu vă aduce a corupţie asta? Nu ştiu de ce nimănui nu i-a apărut întrebarea "Dar ce căutau  - procurorul general, doi judecător importanţi şi afacerişti împreună la vânătoare?" La fel cum nimieni nu se mai miră la noi când doi procurori sunt prinşi cu doi biznesmani cu prostituate în acelaşi apartament. Vă imaginaţi să presupunem în Franţa - procurorul să fie văzut împreună cu preşedintele curţii de apel din Paris la o petrecere privată? Ap iaca.