Instrucţiuni de scris BAC-ul.

Eşti elev/ă în clasa 12-a, ai deja 18 ani, ştii a citi şi a scrie? Nu ai retard mental? Poţi chiar să utilizezi internetul? Ai chiar şi minime aptitudini în a utiliza softurile elementare? Ai citit la viaţa ta mai mult de 3 cărţi pe an? Poţi arăta pe hartă Italia? Ştii să faci deosebirea dintre Marco Polo şi Vladimir Voronin (poate chiar doamne fereşte ştii cine-s ăştia doi)? Ap dacă ştii astea de sus - nu ai nevoie de BAC. 

Dacă ai dat deja bani - felicitări, eşti bou! Pentru că dă să-ţi explic un mic detaliu - această mită nu te va ajuta mai deloc! În primul rând nu vei trece la un loc de buget la facultăţile prestigioase pentru că acolo se ajunge numai cu "10 pe linie" iar pentru asta trebuie să înveţi, sau să înveţi la Prometeu şi să fii o fufă care mai cade în come alcoolice prin veceul liceului, principalul să fie tata "mare ştuţăr" şi vei izbuti să iei numai note de zece, chiar dacă dai testul gol la final de examen. 

Apoi iată "intratului" la facultate notele mari la BAC nu prea ajută, totuna trebuie să mergi la contract. Iar vestea bună e că dacă ştii toate cele enumărate în primul alineat apoi deja după primul semestru poţi să devii "bugetar" şi să primeşti chiar şi bursă! A doua veste bună este că la Facultate cei care învaţă cu adevărat nu sunt obligaţi să plătească, iar profii îi mai şi respectă. Vestea proastă e că achitarea contractului pentru juma de an e mai scumpă decât ce strângeţi voi de obicei la BAC (un an de contract e de la 6 la 16 mii de lei). 

Şi ultima veste, cea care contează cu adevărat şi una foarte proastă pentru tine care stai pe spatele părinţilor şi îi mornăi să-ţi cumpere telefon nou, pentru că ţi-i în cot că unul sau chiar ambii dintre ei sunt la muncă peste hotare! Tu vrei haine noi la balul de absolvire, tu vrei bani de mită la observatori, exact peste o lună tu vei cere bani de contract la facultate, de gazdă, de haine noi (pentru că-ţi dai seama că hainele de sute de euro cumpărate în ultimul timp de părinţi sunt nişte zdrenţe demodate ţărăneşti), tu vrei telefon nou lunar pentru că pe cele vechi le pierzi regular sau le fură cineva. La finele primului semestrul de facultate tot tu o să vrei bani de mită profesorilor! Numai că tu nu ştii ce vrei de la viaţa asta şi cu atât mai mult de la facultate. Tu o să copiezi, o să mituieşti, o să cumperi teza, o să finalizezi cu note decente şi.... pabam - o să mergi la zarabotkă! Pentru că nu ai învăţat nimic, nu ştii nimic să faci, nu vrei nimic să faci! Felicitări - ai pierdut 8 ani de viaţă, puteai merge la Zarabotkă după a 9-a!

Iar cel care ştie ce scrie în primul alineat şi vrea ceva nici nu prea are nevoie de facultate pentru a obţine ceva în viaţă, BAC-ul este şi mai inutil!

Baftă, dragi absolvenţi! Luaţi seama la camere!

P.S. Dacă anul acesta gradul de promovare nu va depăşi 40% (şi asta e încă mult), eu personal îi pun o bere domnului vice-ministru Grosu!