Aliansul povestit celor mici.

          Vova are 34 de soldăței
Vlăduț are 31 de soldăței,
Vladic are 15 soldăței,
Mișulică are 12 soldăței,
Igorioc are 4 soldăței,
Serioja și Mihai sunt soldăței de capul lor dar despre ei, Mișulică și Igorioc se zice că ar primi pe ascuns ciocolate de la Vladic și de asta țin cu dânsul.
Vadik are și el trei soldăței dar despre el se spune că primește pâine cu dulceață de la Vlăduț.
Bătălia se dă pe frontul din grămada cu nisip. Vova este supărat pe toți pentru că înainte el avea 60 de soldăței și conducea în nisip. Mai nou e tare supărat pe Vladic că acela i-a furat niște soldăței. Vlazii împreună cu Mișulică s-au înțeles să fie prieteni împotriva lui Vova. În acest scop au scris pe hârtie o înțelegere și au jurat solemn s-o respecte, așa cum știu numai copiii să o facă. Acum așa au stat treburile în nisip vre-o doi ani, când colo Vlăduț se tot supăra pe Vladic pentru că acela ar fi furat bomboane și alte dulciuri. Vlăduț zicea că îi este rușine să vorbească cu copiii din alte curți pentru că lor nu le place că el prietenește cu Vladic.
Vlăduț s-a mai supărat tare când Vladic al doilea i-a furat soldățelul Mihai. Mai în scurt, Vlăduț a zis că nu mai vorbește cu Vladic și că nu mai respectă înțelegerea de pe hârtie.
Acum pentru a fi o majoritate, iar copiii la nivel instinctiv se coalizează să fie mai mulți contra la mai puțini, este necesară o nouă înțelegere pe hârtie. Cei care se vor înțelege trebuie să aibă împreună măcar 51 de soldăței, ceea ce le va asigura majoritatea în nisip.
Vladic ar face prietenie cu Vova, dar Mișulică nu îi susține, i-ar ajuta Igorioc, dar nici Vova nu vrea să fie prieten cu Vladic, pentru că l-a furat soldățeii și că l-a lăsat fără sursele de ciocolată. Pentru că înainte să aibă soldăței, Vladic era prietenul lui Vova, iar Vova îi dădea dulciuri.
Vlăduț  ar face el prietenie cu Vova, dar se teme că nu vor vrea să vorbească cu el copiii din curțile vecine și nici Vova nu vrea prietenie tare. Vova în general nu vrea prietenie cu nimeni, Vova vrea alegeri. Vă întrebați ce caută alegerile în spațiul de joacă al copiilor? Dar cum fără ele, alegeri asta când se adună toți copiii din curte și aleg cine din copii și câți soldăței să aibă. Cine promite mai multe și vorbește mai frumos – acela va avea mai mulți soldăței.
Acum Vladic tot ar vrea alegeri, el are multe ”bombonele de 10 bani” (cei care nu au peste 20 ani nu știu ce-s astea) și cu ajutorul lor va cumpăra mulți soldăței. Vlăduț nu vrea alegeri, el le-a promis la copiii din curte că va semna o înțelegere pe hârtie cu copii din curțile vecine. Și că cei din curtea noastră vor putea face liber schimb de dulceață și pâine cu zahăr cu cei din alte curți și că vor putea merge acolo fără să-i bată cineva. Iar Mișulică  - Mișulică se trezește în fiecare zi și scrie pe poarta curții despre primul Vlad că e la fel de rău ca al doilea.
Acum Vlăduț pregătește o înțelegere pe hârtie nouă. Și toți o să o semneze. Altfel nu poate fi, pentru că dacă copiii din curtea noastră nu vor putea merge liber în curțile vecine și nu vor putea să schimbe dulceață de bostan pe turte dulci, toți cei din nisip vor rămâne fără soldăței și s-ar putea să ia și o bătaie bună de la copiii supărați din curte!