Eu când vorbesc la telefon vreau să mă simt om!

Iată de ce am dat pe net - Moldcell-ul creşte iar Orange descreşte, un pic creşte şi Unite-ul. Pe lângă fotbal şi politică, noi toţi ne pricepem la serviciile de telefonie mobilă şi internet mobil. Numai că nu ştiu cum se face că cei mai mulţi dintre moldovenii pricepuţi la toate celea stau pe Orange şi sparg un pumn de bani!? Deşi tendinţele contează - ele sunt bune, încet dar sigur numărul de abonaţi Moldcell creşte. Mai mult ca atât, până peste un an şi ceva, toate apelurile în afara reţelei vor costa cam la fel, iar ANRCETI a introdus portabilitatea numerelor. Adică, dacă nu îţi plac serviciile sau ai ofertă mai bună la alt operator, ai trecut şi îţi păstrezi numărul.

Iată de pe 1 mai va începe adevărata concurenţă de pe piaţa de telefonie şi internet mobile. Eu am câteva observaţii şi experienţe care mă dor şi contează. Am şi eu un contract la Unite, băieţii de acolo au fost capabili să genereze nişte oferte atractive - credite convenabile, telefoane ieftine, sunat gratis la fix ş.a. M-am prins şi eu, telefon modern şi ieftin, modem 3G cu trafic nelimitat cu doar 50 lei pe lună - super. Păcat că băieţii nu au fost capabili să genereze şi servicii ca pentru oameni - nu mai poţi şti cât costă să suni în afara reţelei, câţi bani ai pe cont, este imposibil să-ţi cumperi un pachet de trafic internet la telefon şi multe altele. Într-un cuvânt - niciodată, dar niciodată nu deveniţi abonat Unite!

Ce am păţit.
Mă duc eu într-un weekend la o mică săpătură arheologică. Fiind dependent de net, am luat telefonul Unite, modemul tot de la ei şi pe deal la Ţâpova. Pentru că deja ştiu că la ăştia nu mai ştii unde se duc banii - am pus pe cont 200 de lei. Pe drum scot lap-topul şi pentru că nu e loc în maşină dau şi eu nişte sahring de wi-fi direct de la telefon, un mail verificat, intrat pe Facebook şi gata. Am uitat să deconectez sharingul. Am ajuns pe dealul nostru, am conectat modemul, am fost surprins plăcut să văd că este acoperire. Cineva a atins modemul, acesta s-a deconectat iar lap-topul s-a conectat iar la telefon. Toată ziua ştiri, video, radio, muzică până noaptea. A doua zi vin acasă, încarc telefonul şi văd contul blocat, nu mă miră - faimoasa companie Moldtelecom m-a deprins cu faptul că nici nu ştii unde se pierd 200 lei. Dar, am intrat şi eu să văd ce naiba se întâmplă cu banii care îi pun pe cont şi cât costă de fapt serviciile lor. Eu multe am văzut dar aşa...

"Dvstr trebuie să achitaţi 780 lei pentru servicii internet mobil!" Eu am strâns barba de pe jos şi îi întreb:
"Dar cât se poate de intrat în minus la Dvstr?"
"Serviciile se deconectează la 0 lei dar nu se întrerupe până cât durează conexiunea."
"Adică dacă eu sun în Australia şi uit să pun receptorul iar acolo la fel şi telefoanele sunt conectate la încărcător - pot să plătesc şi miliarde de dolari?"
"Domnule, aşa sunt condiţiile la noi!"
Îi rog să-mi arăte aşa ceva în contract - evident nimic!

Peste o zi în sediul Moldcell -
"Vreau să-mi pun 3G la tabletă!"
Rămân surprins plăcut că preţul pentru trafic de la telefon şi prin modem este egal - 1Gb-80 lei, 5Gb-100 lei, 10 Gb-140 lei, plus modem cadou. Compar asta cu 50 lei pentru nelimitat la modem şi 1000 lei pe zi de la telefon şi mă crucesc.

"Dar ce se va întâmpla dacă se termină traficul, cât va fi pe 1Gb?"
"Gratuit dar la viteză mică! Puteţi cumpăra şi trafic suplimentar, fiecare Gb - 15 lei."
"Dar când se blochează contul?"
"La 0 până la -2lei."
 Gata de plecare.
"Domnule Valeriu, dvstr aţi cheltuit în mediu anul acesta 320 lei lunar, nu doriţi să vă transferaţi la un abonament mai profitabil?"
Drept rezultat am primit cu 20 lei peste abonamentul vechi în plus 20 minute naţionale şi 200 în reţea. Voi vorbi mai mult cu mai puţini bani.

Pentru că nu are servicii normale de informaţii prin SMS şi numere scurte - Moldtelecom mă sună să-mi zică să le achit datoria pe care am zis că nu am de gând să o plătesc. Moldcell îmi scrie că mă iubeşte. Eu îi cred, iubirea unei companii faţă de clienţii lor se manifestă prin respect.

Să ajuţi clientul să economisească bani este respect!
Să ai preţul pentru traficul inernet prin telefon şi prin modem egale este respect - pentru că şi costul şi tehnologia sunt 100% similare!

Atunci când numerele vor fi portabile, iar preţurile în afara reţelei egale - concurenţa se va da prin atitudine. Eu ştiu cine va avea de câştigat atunci!

Sursa imagine http://ru.scribd.com/doc/54061124/Telefonia-Mobila-in-Rep-Moldova