"Science Function" - ştiinţa de a fi funcţionar.


A. S. Doare! Aceasta doare!


Pentru că sunt şi eu funcţionar public, de nivel nu foarte jos, pentru că primesc un salariu uluitor, pentru că vreau să mai acumulez din experienţă zisă europeană, dar să mai şi fac un salariu în plus - m-am angajat să lucrez într-un proiect pe bani UE. Totul e bine, cu proiectul, oamenii deschişi la minte de la Primărie au ştiut să câştige nişte bani pentru a face viaţa unui număr anumit de cetăţeni mai bună - se poate dacă se vrea. Acuma eu, nefiind foarte iscusit în ale managementului de tip european, fac ce pot face, sunt cercetător (vin din ştiinţă de care nu mai prea am timp şi inspiraţie), adică colectez informaţii necesare şi le sistematizez. Nu voi fi minciunos, nu prea mă isprăvesc bine, asta pentru că am puţin timp şi partea leului o ia funcţia de bază. Dar povestea nu este despre mine, este despre colegii mei - funcţionarii.

Pornesc eu deci în pelerinaj prin instituţiile publice muncipale şi de nivelul sectorului Centru a Capitalei, cele mai diferite - Pretură, sănătate, economie, comerţ etc.. Forma de prezentare standartizată, aştept o oră-două pe sub uşa biroului şefulu (dar mai mult a vice-şefului), intru, explic cine sunt, ce doresc, ce fel de informaţie solicit. Acuma cel mai interesant - toţi (dar absolut toţi, cu excepţia câtorva oameni mai de treabă de la Pretură), spun că informaţia nu este secretă, că ei sunt o instituţie publică şi totul e OK, DAR!!! - EI CER O ADRESARE OFICIALĂ DIN PARTEA CONDUCĂTORULUI PROIECTULUI, PENTRU A PUTEA ELIBERA INFORMAŢIA!

Acuma stau eu şi gândesc - 1. Informaţia nu este secretă; 2. Adică poate să vină orice cetăţean să o ceară!; 3. Dacă fac scrisoare oficială şi o trec la avizare prin Primărie mai trec câteva zile în plus; 4. Şi dacă e informaţie publică - de ce trebuie adresare oficială?

Partea tristă e că o atare situaţie este peste tot! Funcţionarul are nevoie de "dispoziţie de sus" pentru a-şi mişca fundul de pe scaun şi a se apropia de dulapul cu arhiva/registrul - deci omul aflat în "FUNCŢIE PUBLICĂ", adică "ÎN SLUJBA CETĂŢEANULUI" îşi îndeplineşte obligaţiunile legale doar la dispoziţia şefului - el habar nu are că şeful lui suntem noi - cetăţenii, că salariul îi este achitat de cetăţeni - nu de şeful său, că el trebuie să intre în pământ de ruşine că nu dispune de informaţia asta în format electronic, că site-ul instituţiei pe care o conduce este folosit în calitate de vitrină pentru fotografia sa şi a subalternilor şi nu pentru a asigura transparenţa activităţii sale şi pentru a expune informaţiile cu interes public!

Ei - asta este! Asta este ştiinţa de a fi funcţionar, ştiinţa de a nu sluji cetăţenii, de a procura maşini, vile, costume, ceasuri scumpe din salariul de 2 mii lei! Mecanismul de stat (sistemul de funcţionari) este principalul inamic al acestui stat, pentru că statul sunt cetăţenii acetuia. Până când nu vom avea un serviciu public modern, computerizat şi funcţional? Până când vom tolera să fim conduşi de cei care se află în slujba noastră? Până când îi vom plăti pe acei care ne fac rău în loc să ne ajute?


Se mai schimbă ceva?
Este o şansă - la 28 noiembrie, sau poate nu mai este...


P.S. Nu vreau să spun că actualii guvernanţi s-au înghesuit la eradicat nesimţirea din sistemul public, sau în lupta cu corupţia, sau în pedepsirea atrocităţilor fostului regim, mai ales nu toţi! Şi totuşi nu sunt Filat sau GHimpu cu Lupu vinovaţi pentru faptul că primind voturile a sute de mii de voturi nu au putut împinge carul din loc, acesta fiind ţinut de un singur persoanj pe care nu l-a ales nimeni - tovarişiu Muruianu de la Curtea Supremă a Justiţiei, presa noatră de trei bani nu a ştiut să scoată la iveală adevăratul rol al acestui tip - dar la decizia lui au fost judecate nedrept cazuri uluitoare, crime care au fost dovedite chiar şi-n presă! Aici e vina noastră - atâta timp cât funcţionăraşii mărunţi nu sunt taxaţi de miori şi mioriţe (pardon - cetăţeni), un atare "şîşkă" nu se va teme de nimic! Iar dacă situaţia s-ar schimba - atunci nu va mai trebui Parlamentul sau Consiliul Superior al Magistraturii să-l demită pe Muruianu - acesta va fugi singur, la fel şi alţi funcţionari corupţi care fac rău poporului!

Aşa că - DESCHIDEŢI LUA-VAR DRACU GURA ŞI CEREŢI-VĂ DREPTURILE, NU ŞMIORCĂIŢI CĂ E CORUPŢIE DAR IEŞIŢI ŞI PREZENTAŢI DOVEZI! TAXAŢI FIECARE JIGODIE, CARE SUGE DIN BUGET, PENTRU ÎNCĂLCAREA LEGII - VOI ÎI CONDUCEŢI PE EI, NU EI PE VOI!

sursa imagine Infoprim.md