Finanțele publice locale povestite celor mici.

Eu am mai scris de MinFIn. Acum pare că nu e la modă de scris de MinFin, performanțele BNM eclipsează chiar și pe colegii lor de peste drum. Totuși!

Primarii sunt supărați foc, majoritatea! Ei (majoritatea) aveau șansa să primească bani mai mulți la bugetul local. Bani bătuți în cuie de ditamai lege! Lege unsă cu granturi europene și cu expertiză locală. Pentru că de la 1 ianuarie următor trebuia să vină toți banii din impozitele pe venit plătite de lume și alte taxe la bugetul unde are omul reședința. Bani trebuia să rămână la casa omului (adică la primărie). Acum banul rămâne acolo unde este înregistrată compania (adică la Chișinău).

Legea finanțelor publice locale este bună. Lege cu formule făcute în Excel, vorba clasicului. Ea ar aduce sănătate în administrația locală. Legea ar impulsiona concurența și ar atrage calitatea la primării. Decentralizarea financiară ar aduce un mare echilibru politic și primarii nu ar mai alerga cu hurta la partidele de guvernare după fiecare alegeri de dragul unor investiții sau să nu se trezească făr de bani măcar pentru întreținerea de cheltuieli curente. Bună treabă legea asta.

Dar nu merge, nu e bună, chiar e periculoasă. Are dreptate MinFin-ul, nu se poate de la anul. Și nu (numai) că vin alegeri, dar mai ales că ele au venit toți acești ani! Și are dreptate MinFin-ul - vor muri câteva sute de primării pentru că vor falimenta! Nu ați auzit să spună de asta MinFin-ul? Ce să-i faci!? Dar MinFin-ul are dreptate! Cin e de vină? MinFin-ul este de vină! În ultimii ani, 6 ani, au fost alegeri în 2007, în 2008 - ajun, 2009 - de 2 ori, 2010, apoi în 2011, la început de 2012 era campanie electorală, la început de 2013 tot așa era!

Cu scopuri electorale, în tot felul de sate pe care lumea educată le numește neperformante iar oamenii sinceri - prăpădite au fost investite sute de milioane de lei în tot felul de proiecte de la ”cantine sociale” la iluminare publică și ”case de cultură”. Totul cu scop electoral, ”să aibă lumea pentru ce să ne voteze”! Acum că de investiție s-au găsit bani, de nevoie sunt transferate anual sute de milioane pentru întreținerea ”obiectelor sociale”.

Odată ce va fi aprobată în lectură finală noua lege a finanțelor publice locale primăriile satelor ”prăpădite” nu vor mai avea bani pentru întreținerea ”bucuriilor sociale” care au fost inaugurate cu bendițe roșii, verzi și albastre în varii tonalități. Iar asta înseamnă că se vor închide. Efectul electoral e invers. Așadar - Legea finanțelor publice locale ar fi o sinucidere pentru guvernare și un dezastru pentru sute de primari.

Dar de ce e MinFinul e de vină? Pentru că dacă băieții de acolo știau să socoată în coloniță nu se ajungea la aprobarea legii în 2 lecturi ca la a treia să-și dea cineva seama că e periculos. Iar dacă băieții aveau un caiet cu tabla înmuțirii și testosteron în organism mai devreme, așa numitele instituți de menire socială ar căror buget este de patru ori mai mare decât toate impozitele colectate în aceeași localitate nici nu apăreau.