Patetic.

La noi prin părțile pruto-nistrene se promovează a naibii o antivaloare demnă de premiul nobel pentru proslăvirea celbrei povești a lui Andersen. Discursurile, creațiile verbale, orice efort de public speaking de la recitarea poeziei la grădință la felicitarea de anul nou a președintelui sunt pline de patos.

La grădiniță ni s-a spus cuvântul - expresie. ”Poezia trebuie recitată expresiv... cântecul trebuie cântat expresiv...”

Celebra ”Românul e născut poet”! cobinată cu zelul ca deobicei exagerat al pedagogului sovietic au născut monștri. În lipsa unui model  care să înlocuiască putrefacția vocației școlii să producă homo-soaveticuși, în condițiile când noile puteri se schimbau ca direcția vântului pe la Chișinău, pedagogii au semănat germenii unei societăți cu valori deplasate pe rodnica glie a sărăciei, mizeriei sociale și capitalismului incipient. Dacă tot nu au mai înțeles de la Chișinău ce să educe - români sau moldoveni, muncitori sau intelectuali și dacă tot nu primeau salariile, am obținut o generație (chiar 2) cu un implant al patosului ca valoare supremă până în măduva ADN-ului. 

”Nu în primul rând asta îi frumos!” - kich-ul verbal este aceeași cu cel vizual. Prin ce este rău patosul? NU este rău în cantități limitate combinat cu celelalte două metode de apel la emoții ale retorcii - logica și etica. Atunci când la școală am vrut o notă de zece a trebuit să băgăm emoții, false - evident, pentru a recita aceleași cinci strofe ca și elevul care pur și simplu a recitat, fără patos, expunând exact conținutul și mesajului autorului. Copilul nu a mințit, el a luat un opt acolo pentru că ”Trebuie de recitat cu expresie!” iar copilul cu zece (dar și toată clasa) a înțeles - emoțiile false aduc rezultate. Peste 20 de ani copilul deja ține discursuri patetice și transmite promisiuni patetice din clipuri electorale patetice la televizor și asta din nou lucrează - roboțeii sunt setați  pe aprecierea non-valorilor. 

Fetița asta are nevoie de ajutor urgent, ea nu este decât produsul unui sistem educațional defect. Să vină cineva să-i zică de poeziile și poveștile bune de citit la vârsta ei - acelea pe care le poate înțelege. Simați aplaudaci, riscați să pierdeți copilul în căutarea satisfațiilor sexuale ale eului liric pierdut în cosmosul propriu din nebuloasa Andromeda din poezia ”Somnoroase Păssărele” a ”românului absolut” Mihai Eminescu, căruia dați-i pace odată că era om normal, un om de creație a timpului cu un extraordinar simț al esteticului, nu îi băgați pe gât pateticul. Dacă avea msă vă zică despre perenitatea legătuirii transendente dintre codru și românul prin conexiune logică cu balda Miorița - așa și scria, dați-i pace. Apropo omul a murit de moarte normală pentru un om al creației din acel timp. 

Nu trebuie interzise profele de română, nu ajută, trebuie măcar după 20 ani să vină un plic de la Ministerul Educației unde să scrie - vrem să creștem astfel de copii și mai departe explicat. 

Școala noastră produce monștri, ei recită discursuri emoționale sub muzica lui Enio Moricone la ultimul sunet și tot ei copiază la BAC, se bat și beau fără măsură după școală (după școală la propriu, asta poate avea loc și în timpul lecțiilor). Fetițe care au trei princpii - stau virgine până la nuntă, merg săptămânal la biserică și au note mari, ele sunt princpialul ”material săditor” al patosului verbal, la multe din ele e totul foarte rău - ele chiar cred în toate aberațiile astea. Drept rezultat - zeci de procente de foști liceiști care lasă facultatea după un semestru sau două, rezultate dezastruoase la capitolul note, lcarimi de crocodil când primești doar o privire disprețuitoare la argumentul ”Dapu eu am fost la olimpiada raională la obiectul vostru!”, îngerițele virgine fac de obicei ceea ce se cheamă în popor ”S-o scăpat...”,  exemple pot fi și mai multe. Altfel spus la ai săi 18 ani, absolvenții de licee în majoritatea lor absolută nu au o minimă pregătire de viață. 

Părerea mea este că pateticul, la fel ca orice altă minciună trebuie combătut. 
P.S. Juriul și producătorii emisiunii Moldova are Talent sunt nipriciom, ei au ales exact ceea ce reprezintă majoritatea moldovenilor - o anti-valoare. Monica Pârlici este eroina celor cu citate plasate pe facebook și odnoklassniki, a bătrâneilor care sunt gata să asculte ore în șir liturgiile văzând în ele adevăruri și sincerități profunde, Monica este eroina alegătorului moldovean - o da! Majoritatea aleg miniciuni, pun emoțiile și vorbele umflate deasupra rațiunii și votează - Monica Pârlici are cel mai mare electorat din Moldova. Sloganul electoral este - ”Ia uiti și frumos vorbește fetița asta”! - sărmanul copil. Punct.
Poftiți, de pe la minutul 4, o oră de napalm patetic!