Guvernul a raportat cheltuirea banilor externi. 1 #presa

Guvernul a iniţiat o prezentare de două zile în care să explice jurnaliştilor cum, cât, de unde, unde, cine, pentru cine, ce folos etc. s-au cheltuit banii oferiţi Republicii Moldova sub formă de granturi şi credite. Bună intenţie, menită să stopeze tot felul de manipulări şi opinii eronate în mass media şi, respectiv, în societate. 

De bucurie, consulul nostru de la Frankfurt s-a îmbătat şi a fost prins la volan!

Deşi este un event pentru jurnalişti, eu, Alex (asta care-i fluturaş da nu producător de cartofi :D), Eugen, Dana, Daniela şi Gav am "căzut pe coadă", mie chiar îmi este foarte util să mai învăţ de unde şi cum se poate de luat bani pentru tot felul de proiecte. Dar pe rând.

Multe date, multe chestii de povestit şi apreciat. Dar mai întâi de rău, nu de organizatori, de beneficiari.

Presa prezentă la eveniment este "kakbă" formată din cei responsabili la diferite agenţii, portaluri, ziare, radio, tv de economie. Doamne fereşte! Să nu par eu subiectiv, intraţi şi vedeţi câteva sesiuni de întrebări/răspunsuri. Jurnaliştii "economici" sunt în marea lor majoritate mai "jos decât aliansu" (sunt şi câteva excepţii foarte fericite). Nu mai zic că nu au nici cea mai vagă imagine despre ce şi cum e cu asistenţa externă, unii nu au nici cel mai mic habar de economie, îi numeri pe degetele unei mâini pe acei care se pricep la ce se vorbeşte, pe aceeaşi mână îi socoţi pe cei cărora le pasă despre ce se vorbeşte. Întrebări feerice în "baba dusea style", nici o pregătire prealabilă, sau "cunoştinţe aprofundate ale detaliilor" prin a prinde o mică informaţie de la speaker şi a da repede-repede o căutare pe google. 

Trist, cum să avem o societate informată, participativă şi educată cu aşa presă? Presa este o putere în stat şi trebuie să-şi asume nişte responsabilităţi, cei care sunt la evenimentul organizat de Cancelaria de stat nu se isprăvesc cu această responsabilitate. Cer scuze dacă am supărat pe cineva, cei care au suficientă minte se vor autoexclude din cei criticaţi, cei care se supără bine fac - la voi mă refeream.


Despre restul mai târziu.