Mă ţin de promisiune: vizita lui Băsescu!

Chiar a fost peste aşteptările mele în ceea ce priveşte multe domenii. Chiar în domeniul care-l consider cel mai important prestaţia a fost peste aşteptările mele, adică mult peste nimic!

La Bucureşti, dar şi la Chişinău, au învăţat bine din greşelile de la zorii anilor '90! Chit că actualul preşedinte interimar a Republicii Moldova a trăit zi-cu-zi toată perioada de la constituirea mişcării de renaştere naţionale şi până la celebra trădare supremă a lui Roşca. Este prea trecut prin viaţă, prea implicat sufleteşte Ghimpu pentru a permite să-i fie furată din nou victoria consolidării relaţiei fireşti dintre românii de pe cele două maluri de "râu de 50 metri" - cum ar spune Constantin Cheianu. Poate pentru prima dată după realegere, l-am văzut pe Băsescu sincer, la maxim de sincer cât poate fi.

Acu să le apuc pe rând:
1. Nu sunt un admirator de-a lui Băsescu, chiar a făcut o grămadă de daune românilor din România, deşi după realegere, nu şi în cazul renumirii lui Boc, pare să fie un tip mai simpatic decât înainte.
2. Sinceritatea părţii române s-a manifestat chiar în componenţa delegaţiei, cu excepţia lui Boc, toţi granzii PD-L de la guvernare (Videanu, Berceanu, Udrea, Blaga, senatorul Badea, Tomac care a devenit peste noapte şef şi mai mare) - o "declaraţie" explicită de intenţii serioase de a răspunde iniţiativei Chişinăului de a relansa nişte relaţii foarte bune dar bazate pe interese reale mai mult decât pe emoţii.
3. La punctul ăsta citiţi-l mai întâi pe Cheianu, apoi zic: Băsescu a venit să-şi ceară scuze de la românii din Republica Moldova pentru 20 ani de inacţiune sau imitaţie de acţiuni reale. O să-mi sară poate unii în cap că "locuri la studii", că "scriitorii", că "cultură" - FLEACURI! Iată 100 mln, alte 130 din fonduri europene ce trebuie gestionate în comun, căi ferate, gazoducte, linii de energie electrică, poduri şi drumuri şi încă multe altele - iată asta se vede: "oameni serioşi"! Nu că aş fi eu atât de mercantil, dar am apucat să învăţ că nimic nu-i apropie pe fraţi mai mult decât brânza comună!
4. Despre ceea ce doream să aud cel mai mult: în cadrul interviului acordat pentru ProTV, preşedintele român a vorbit şi despre susţinerea care va fi acordată de către România în procesul de Integrare Europeană a RM. Ce m-a agitat atât de mult? De data aceasta Băsescu nu doar a vorbit dar a şi dat de înţeles că înţelege ce înseamnă această susţinere! Au sunat clar: norme şi practici europene, implimentare, ajutor, transmite... Având în spate proiectele majore deja pornite, am tentaţia să consider că s-ar putea chiar să obţinem acest ajutor!

Impresii:
Chiar am îngheţat, spre amiază s-a oprit ninsoarea şi s-a răcit mult, nu am vrut să-i dau flori lui Băsescu, mă gândeam că mai bine le dau lui Ghimpu, dar aşa s-a primit. Pentru a nu încălca protocolul şi să mai provoc vre-un scandal i-am dat flori lui Băsescu.

Impresii din România: chiar acum ascultam şi o emisiune de la una dintre televiziunile de ştiri din România, o tanti destul de obeză pentru a fi formator de opinie publică în domeniul politic îşi lucrează toţi galbenii primiţi de la domul Felix, trece prin presa de azi, sigur că a fost reabilitat şi subiectul - Republica Moldova, aud de unul, pare-se Ciutacu, că vezi că e criză dar Băse dă bani la "străini", că ce naiba ne trebuie nouă?! Deodată-mi aduc aminte de discuţii nesfârşite cu prietenii din România, aceleaşi concluzii: mai mulţi basarabeni percep că sunt români decît români care-i percep drept români! A sunat cu un mod aproape imperativ în legătură cu Republica Moldova: matuşka Rusie, Siberia etc.. Faptul că presa de la Bucureşti nu pricepe o boabă în ce se petrece în Republica Moldova, aceasta am văzut în aprilie, dar chiar aşa?! Acum mi-aduc aminte cum spun mulţi: "adevărul trebuie spus oamenilor din Moldova şi ei vor înţelege că sunt români!", sigur că vor înţelege, deja înţeleg mulţi, întrebarea mea este: Cine le va spune despre asta românilor din România? Dar, gata cu emoţiile deocamdată!

Printr-o singură lovitură, Băsescu vrea să rupă Republica Moldova de la conexiunea sistemică cu estul şi să o conecteze la România, deci - Europa, conexiunea prin căi de comunicaţie şi transport, cu un rol special - transportul de resurse energetice. E ceva despre care am auzit doar de la Dorin Chirtoacă în campania electorală, chiar nu mă gândeam că pot fi realizate atât de repede. Nu vreau să dau hrană unor discuţii, dar îmi pare că vizita actuală şi toate proiectele derulate îl au ca unul dintre ctitori pe primarul de Chişinău! Un viitor pas ar fi lansarea unui nou bloc la centrala nucleară de la Cernavodă, asta ar asigura o reală independenţă energetică a RM, una comparabilă cu restul Europei.

Am şi o impresie mai puţin bună! E bine că oamenii îşi exprimă sincer emoţiile şi părerile,e rău când oamenii poartă ochelari de cal! Există în Republica Moldova o sumedenie de oameni care doresc din tot sufletul unirea cu România, au tot dreptul! Dar atunci când există un număr şi mai mare de oameni care nu doresc aceasta, fie că au fost bine intoxicaţi de propaganda bolşevică sau cea voronistă, fie din alte motive, nu e deloc în folosul adepţilor unirii să acţioneze dur, cea de-a doua categorie se distanţează şi mai mult de la prima! Aceşti oameni ar fi cazul să înveţe de la Mihai Ghimpu. Unii vor spune că de ce să ne ascundem, suntem sinceri! Eu pot să răspund: cu sinceritatea voastră şi veţi rămâne!

Unirea românilor o percep ca una spirituală, într-un spaţiu cultural, informaţional, economic, etc. comun! Iar cei care doresc numaidecât o unire într-un singur spaţiu politic îmi provoacă multe întrebări! Printr-o conjunctură fericită de circumstanţe, procesul de Integrare Europeană a RM coincide prin excelenţă cu apropiere de România. Nu vreau să creadă cineva că ceva de genul "nu mai vorbim despre unirea cu România deoarece ne integrăm în UE" este o tentativă de a unge ochii unioştilor şi anti-unioniştilor, asta e calea corectă pentru a împăca capra şi varza! Ambele grupări din societatea moldovenească se pot regăsi într-o asemenia formulă. Şi încă ceva, se crează de multe ori impresia că există unii pretinşi "patrioţi" care toarnă intens apă la moara comuniştilor prin acţiuni de extremă! Tare pute a KGB de la unii: de extremă dreaptă, pretinşi mari frontişti în trecut şi alţii! Foarte mult au dăunat aceştia celora care şi-au asumat misiunea pe care am descriso mai sus: "de a explica moldovenilor că sunt români"! - acestea nu au fost emoţii ci o analiză la calm.

Puţine emoţii: sunt român, doresc să fiu integrat în comunitatea românească, să fiu în acelaşi spaţiu economic, cultural, să aleg liber unde să învăţ la Chişinău sau la Iaşi, să văd aceleaşi ştiri şi să nu stau trei ore în vamă. Unde este guvernul şi parlamentul? Nu mă deranjează absolut deloc dacă vor fi două, perspectiva integrării cu clasa politică de la Bucureşti nu mă bucură, nu-mi trebuie nici Iliescu, nici Geoană, nici Udrea, nici Mazăre, nu vreau pe unul ca Boc şef de Guvern, o fi poate bun pentru noi şi Băsescu, dar ca preşedinte al României, nu l-aş alege niciodată că preşedinte a ţării în care trăiesc! Mă simt mult mai comod cu Ghimpu şi cu Filat, primarul nostru îmi pare mult mai teafăr decât cel din Bucureşti, cu toate minusurile ei, clasa politică din Moldova e mai sănătoasă! Vreau unire între oameni, în sufletele oamenilor nu unire între politicieni şi mari afacerişti!

Vizita s-a petrecut destul de bine, s-a terminat în Chişinău, las-să vadă şi Cahulul ce înseamnă drumuri blocate!