Off-line cu premierul. 1. Despre bloggeri

Demult se cerea o discuţie amplă între bloggeri şi Primul Ministru. Eugen Luchianiuc a insistat repetat şi a fost să fie. Le iau pe rând.

1. Despre bloggeri.

Sunt foarte dezamăgit de prestaţia multor dintre aceştia. Atât în cadrul discuţiei dar şi, mai ales, după. Deşi discuţia a fost intensă şi lungă, foarte mult timp a fost irosit în zadar pentru întrebări inutile iar teme cu adevărat importante nu au reuşit să fie discutate cum ar fi cazul. Clar că este deosebit de important să se vorbească mult despre idea nefericită a unei parcări în PMAN. Milogeala a intrat deja în sânge - câteva şedinţe ale Primăriei, apoi prin presă, câteva emisiuni TV, la întâlnirea premierului cu bloggerii, apoi clar că vor urma câteva şedinţe de Guvern, normal că tema va ajunge la Parlament, apoi cred-că va fi cerută o expertiză din partea Consiliului Europei şi o misiune de monitorizare din partea Parlamentului European şi APCE. Serios - atâta timp scump pierd oamenii pentru a discuta un "fâs" menit să imite lupta cu o problemă şi nu cu cauzele ei, totul de dragul a cel mult 40 locuri de parcare?!

Mai departe - la ce bun să dai întrebări despre lucruri care habar nu ai? La ce bun să primeşti răspuns dacă oricum nu-l înţelegi? Pot să se supere cei vizaţi pe mine, dar altădată s-or gândi înainte de a spune sau scrie ceva.

Special nu m-am grăbit să scriu, am aşteptat să scrie alţii. Prea multe teme au fost abordate şi ar fi prea lung să le discut pe toate. Şi au scris.

Eu nu ştiu cum vede fiecare rostul utilizării timpului şi efortului mental pentru a scrie pe blog/participa la off-line-uri. Eu unul nu cred nici pe aproape în rolul mesianic al blogosferei în schimbarea mentalităţii moldovenilor. Totuşi, sunt tentat să cred că măcar pentru câteva mii de persoane care citesc zilnic bloguri este importantă o informare corectă. Efortul dat poate aduce măcar un mic aport la educarea unei societăţi mai bune.

Aşa sau altfel, bloggerii în Moldova contează. Nu că sunt foarte buni, pur şi simplu umple parţial acea nişă de calitate pe care o lasă presa slabă din ţară. A spus şi premierul că presa este o putere şi trebuie să fie responsabilă, nu poate să toarne prostii şi minciuni. Dacă tot împarte un pic din această putere cu presa, blogosfera trebuie să împarte şi din responsabilitate. Efortul primilor oameni ai statului de a se întâlni cu bloggerii nu este doar PR. Dacă un politician crede că "image"-ul lui va luci mai mult dacă va fi îmbibat cu salivă de blogger, vai şi amar de el!

Aceste întâlniri au drept scop să asigure o mai bună informare a celor care contribuie un pic la formarea opiniei publice şi informare. Lucrurile spuse "off the record" sunt spuse pentru a da bloggerilor posibilitatea să analizeze lucrurile mai calitativ, dar şi pentru a folosi o pistă comodă lansării zvonurilor şi informaţiilor ce nu pot fi date direct în presă. Bloggerii sunt mai credibili pentru că, majoritatea, nu sunt plătiţi de careva forţe politice pentru ce fac, altfel nu s-ar deosebi cu nimic de majoritatea "analiştilor" care sunt conectaţi la punguţa unui sau altui partid şi ar debita marasmuri subte din deget, aşa cum le putem citi zilnic pe paginile celor mai "indepente" şi "naţionale" ziare sau la cele mai "echidistante" televiziuni.

Îmi cer scuze pentru această lungă abatere. Mie mi-a părut necesară. Citiţi-o, vă rog, atent, apoi supăraţivă pe ce voi scrie mai jos: Nati şi Eugen au scris un fel de cuprins, o enumerare a temelor discutate, treaba lor ce au scris, dar măcar nişte detalii, nişte impresii, nişte concluzii, ceva citit printre rânduri? Cititorul va afla că "Primul Ministru a făcut off-line cu bloggerii la care au fost discutate cele mai usturătoare probleme ale societăţii. Au fost trecute în revistă realizările şi priorităţile de dezvoltare. S-a convenit să fie organizate cât mai multe asemenia întâlniri." - comunicat oficial de presă, exact ce caută cititorii de bloguri.

Dar asta nu e cea mai rea variantă, oamenii şi-au făcut datoria socială - au scris ceva, nu au scris tâmpenii şi minciuni/aberaţii. Tot normal.

Stilul acid al acestui articol mi l-au provocat următoarele două postări. Parcă am stat în cu totul altă sală, sincer!

Iată ne bucură Corneliu Gandrabur. După remarca foarte bună despre presa care "nu ştie să ţină limba după dinţi şi scrie prostii". Apoi: "reforme şi acţiuni" care au "bătăi de cap"! de la nealegerea preşedintelui - evident. Următorul pasaj nu pot să nu-l citez integral:

"Privitor la problema de peste Nistru, premierul s-a arătat convins că în scurt timp totul va fi clar, iar Transnistria va ”capitula”. Evident nu am primit informații cum și în ce condiții. Când vorbea de Transnistria aveam impresia că discutăm același plan Kozak, cu puține update-uri. Până la urmă a dat asigurări că un astfel de plan și pas nu va mai fi făcut de Moldova."

WTF?! Eu cumva am fost la discuţii cu altcineva? Cum să-i "bagi" omului în gură nişte tâpenii care nu au fost şi nu puteau fi spuse? Prima: nu s-a vorbit în termeni de timp, s-a spus doar că:
1) transnistrenii trebuie să conştientizeze că nu vor fi niciodată recunoscuţi de nimeni;
2) ori merg cu noi pe calea integrării europene, ori se autoizolează; au mai fost spuse lucruri care e cazul să rămână nerelatate. Care "capitulare", care "plan Kozak"? Despre scenarii clare de reglementare a conflictului transnistrean nici nu s-a vorbit. "Planul Kozak" a fost pomenit decât în situaţia când s-a adus în discuţie miopia diplomatică a lui Voronin care nu trebuia să aducă situaţia la cea creată în 2002.

Următorea sclipire:
"Remarca premierului a fost că anume Guvernul este cel care trebuie să se ocupe de treburile interne și este normal ca șeful cabinetului să aibă discuții în ceea ce ține de reîntregirea țării. Aceasta a fost ca răspuns la întrebarea unui coleg de ce s-a întâlnit cu liderii din stânga râului de unul singur, și de ce nu pleacă la aceste întâlniri împreună cu Mihai Ghimpu, Marian Lupu, ca reprezentanți ai aceleași puteri – AIE."

Omul întrebase dacă nu au apărut tensiuni în AIE pentru că numai Filat se întâlneşte cu liderii de la Tiraspol. Cum ar arăta o întâlnire la care pleacă "consiliul alianţei" - feeric! La care eu mai credeam că exponenţi ai puterii sunt Guvernul, Parlamentul, Preşedintele, nicidecum AIE, da mă rog, cred-că nu am citit atent Consituţia, or "acordul" e mai presus.

Următoarea capodoperă a stilului telegrafic rupe şi mai tare! Andrei Fornea a făcut şi el o trecere în revistă a întâlnirii.

"Reformele adevărate după alegerea Preşedintelui" - asta nu e ceam mai rea, despre reforme s-a vorbit din două sensuri, de fapt premierul a spus că cele mai grele şi dureroase reforme s-au încheiat (deşi nu a dat detalii, îmi dau seama că se referea la restabilirea echilibrului bugetar), da mă rog ce ştiu eu de reforme?!

"Bloggerii au cerut demisii" - băiatul o să moară de modestie, eu parcă ştiam că s-a întrebat mai mult de demisii, cu o singură excepţie nu chiar tranşantă.

"Dacă va demite" - nu putea spune premierul că vrea/nu vrea să demită pe cineva pentru că el poate doar să o ceară de la Preşedinte, iar argumentul nedorinţei de a crea tensiuni în alianţă ar trebui să fie luat în calcul şi de cei care scriu relatări eronate din spusele altora.

Următoarea perlă numai integral!
"5. Este supărat pe agricultorii cărora li se acordă subvenţii pentru a creşte productivitate iar impozitele rămân la fel."
Что за на хрен? Premierul era deranjat de faptul că preţurile la produsele agricole s-au dublat, recoltele au fost bune, subvenţii se dau, parcul tehnic s-a îmbunătăţit, costurile au scăzut iar impozitele, necătând la creşterea lor, au fost colectate în aceleaşi volume ca în 2009-2010. Dacă vre-un producător agricol accesează blogul lui Andrei Fornea şi citeşte că Filat spune că impozitele au rămas la fel, plus un sat de votanţi la PCRM ка ди пи куст!

"Moldova ar putea produce energie pe baza morilor de vânt, există deja şi un plan al curenţilor de vânt."
Cu ajutorul unei mişcări elegnate a degetelor pe tastieră turbinele eoliene se transformă... se transformă... în mori de vânt! Aplauze, stimaţi tovarăşi! După acelaşi scenariu, probabil, harta vânturilor a devenit plan. Nu ştiu ce plan fumează autorul, dar produsul arată feeric.

" Se gândeşte dacă să solicite alt ajutor de la FMI să să treacă la autofinanţare. Asistenţa ar fi necesară nu doar din cauza banilor dar şi pentru că este mai uşor să creezi sau menţii relaţii când FMI-ul ţi-a acordat atenţie."

Clar, când o să vreau să mă cuplez cu cineva, voi accesa nişte credite de la FMI - toate femeile sunt ale mele!

Nu se poate aşa, măi băieţi!

Andrei Haret a scris puţin, dar bine, fără informaţii eronate. Pur şi simplu a avut o abordare responsabilă. Andrei Benimţkii a avut, cred-că cea mai ca lumea postare, cea mai responsabilă abordare. Pentru că nu cunoaşte bine româna nu s-a apucat să reproducă discuţia, să nu dea ceva ce nu a înţeles chiar bine. A redat în schimb foarte bine atmosfera din sala de şedinţă a Guvernului.

Deacuma despre off-line acuş voi scrie separat. Prea mult pentru un singur articol.