Chirtoacă - turul II - misiune imposibilă?

Foarte interesante reultatele alegerilor - muuuuult este de comentat şi de analizat, dar altă dată.

O singură concluzie primară - PCRM are un număr constant de alegători în Chişinău, pot fi învinşi doar cu prezenţa la vot înaltă (peste 60%).


Urmează turul doi al alegerilor primarului în capitală, Igor Dodon a acumulat aproximativ 169 mii de voturi, Dorin Chirtoacă - 163 mii, au mai rămas prin "paragini" cam 17 mii de voturi. Dintre acestea cam 10 mii se află în "puşculiţa" lui Valentina Buliga şi a lui Mihai Godea. Cam 2500 de voturi sunt ale candidaţilor de "stânga" (de fapt cei care adună votul alegătorilor vorbitori de limbă rusă), acestea pleacă în mod solemn la Dodon. Acei care au votat pentru Godea şi Buliga vor vota în proporţie absolută pentru Chirtoacă.

Acum înţelegem că matematica se va da la cam trei mii de voturi. Eeste evident că nu toţi acei care au votat pentru Godea sau Buliga îşi vor îndrepta voturile către Chirtoacă, cu atât mai puţin către Dodon - vor sta acasă. Aici mult depinde şi de decizia "NOBIL-ă" a "proprietarului" voturilor celor doi :) , depinde de mesajul de mobilizare din partea PD şi a lui Godea.

Totuşi aici trebuie să remarcăm un fenomen pe care încă acum o lună şi jumătate nu îl imagina nimeni - dacă vom compara rezultatele obţinute de candidaţii la fotoliul de primar şi votul pentru consiliul municipal, vom depista că există nu mai puţin de un procent al alegătorilor care au votat pentru PLDM sau PD la consiliu, dar pentru Dodon la funcţia de primar (!!!) - contează totuşi rozoviorul, blogul, off-line-urile, sigla mică colo-n colţ? Eu cred că aici a lucrat mitul profesionistului - pentru foarte puţini (maxim 2%) - dar a făcut diferenţa.

Tot ce are Dodon peste PCRM în Chişinău nu poate fi pus pe seama nostalgiilor, NIT-ului, ruşilor etc., este "meritul" AIE - după ce s-a strigat în august-septembrie 2009, Dodon ar fi trebuit să nu se vadă din procese scandalose despre delapidări şi corupţie, nimic nu a fost scos la suprafaţă.

Dar-uri.

Dar - matematica se complică din cauză că prezenţa la vot va scădea dramatic - studenţii vor pleca acasă sau în "orkăntrăvel", apropos - cam trei mii sunt deja plecaţi - asta+voturile acelor studenţi care vor să voteze dar nu pot fiindcă nimeni nu le-a oferit posibilitatea să-şi ia viza de reşedinţă fără să alerge pe drumuri (o au doar acei care stau la cămine - cam 17-19%)+vre-o 200 mii de oameni care locuiesc de ani buni în Chişinău, plătesc aici impozite, folosesc de serviciile primăriei dar nu au un loc de trai în Chişinău, deci - nici viză de reşedinţă - fiecare dintre acestea ar fi putut asigura o victorie zdrobitoare la alegeri oricărui candidat democrat, dar n-ai cu cine - chiar atât de greu este să fie deschise nişte birouri pentru înregistrarea temporară a populaţiei la Preturi, iar acolo să fie puse vize de reşedinţă pentru perioade de 1-2 ani?

Dar - revenim la prezenţa reală nu cea ipotetică: electoratul, în cea mai mare parte acel a lui Chirtoacă, va pleca la mare, la plajă,oriunde - vre-o zece mii iar au zburat. Orice scădere a prezenţei la vot sub 54% îi asigură victoria lui Igor Dodon din mers şi fără a creşte scorul la voturi.

Dar - un mesaj clar din partea AIE (aceasta înseamnă, în primul rând, să se întâlnească şi să facă măcar ceva! mie mi-ar place demisia lui Muruianu!), ai liderilor acesteea, ar putea să mobilizeze electoratul şi să-l aducă în număr mare la vot, să nu uităm şi de resursa administrativă (cu cine credeţi că au votat cei vre-o 10 mii de poliţişti din Chişinău?). Pe lângă aceasta un mesaj dur ar fi putut să scadă din numărul acelora care au votat pentru PLDM sau PD, dar pentru Dodon.


Ar mai fi mult "dar"-uri, dar - concluzii:


1. Igor DODON - este în situaţie privilegiată, speranţa sa este în scăderea activismului electoratului (mai ales în suburbii) şi în bălăceala din AIE, partea proastă pentru el constă în faptul că nu poate influenţa deja mult rezultatul, nu mai are pentru ce voturi lupta, voturi de la Ravnopravie, socialişti etc., vin şi fără asta, cele de la Buliga şi Godea sunt nesperate, el poate să lupte cam pentru 3 mii de voturi din bazinul PSD-PPCD-ŞAMD... În rest se va ruga lui Dumnezeu (la două biserici în aceeaşi dimineaţă :D )

2. Dorin CHIRTOACĂ - este în handicap clar: diferenţă de 6 mii de voturi faţă de contracandidat, plecarea studenţilor, concediile, marea şi marea nepăsare a alegătorilor şi liderilor AIE. Totodată are şi un avantaj pentru care Mourinho sau Sir Alex ar da orice când e minutul 90+ iar scorul 3:2 - balonul este la el, are posibilitatea să manevreze. Poate insista să apară vre-o două bombe despre fărădelegile săvârşite la Guvern de Dodon - de data asta cu dovezi şi urmări, să cheme în ajutor resursele administrative şi de partid a colegilor de alianţă, la urma urmei să aducă vre-o 500 de autocare de studenţi cu drept de vot din raioane în Chişinău în ziua votului. Are câmp de manevră şi la mesaj, dacă la Dodon va fi ceva de tipul "Poslednii boi - on trudnîi samîi!" adică "Vă mulţumesc pentru susţinere, ieşiţi în turul doi, CEC şi AIE au falsificat", atunci la Chirtoacă trebuie să fie "Velika Moldova, da otstupat' nekuda - pozadi - Kişinev" :D, adică "Este ultima redută în calea revenirii comuniştilor: împreună pentru salvarea primarului!" - imaginea de jertvă trebuie accentuată, caracterul apocaliptic al datei de 19 iunie trebuie să plutească exact cum a fost în ajunul lui 29 iulie.


P.S. Practic asistăm la reluarea celui de-al doilea meci din semifinala UEFA Champions League dintre Real şi Barca. *n ultima jumătate de oră Realul încearcă disperat să construiască, să deschidă jocul pentru că la un gol marcat şi joc pe contre putea răsturna 1:1 şi 0:2 de acasă. Pep Guardiola înţelege lucrul acesta şi le dă dispoziţie jucătorilor să omoare fotbalul - 30 minute de simulări, pase la 1,5 metri şi alte lucruri nedemne - dar foarte eficiente. Să vedem dacă Dodon va reuşi să calmeze mersul lucrurilor şi să repete performanţa Barcelonei.