Principiul reciclării demnitarilor.

                          
Poză simbol de pe UNIMEDIA.

De pe timpul lui Voronin în Moldova a fost instituită o modă politică stranie. Înalţii demnitari care sunt demişi sau pierd alegerile sunt promovaţi de către liderii de partid în alte funcţii de demnitate publică. Practica a fost preluată de către toate partidele de la guvernare de după 2009. De la Veaceslav Iordan la actualii foşti miniştri şi candidaţi la deputăţie care nu au trecut pragul, toţi se aleg cu funcţii grase din parte partidului. Probabil o fi un principiu preluat de la ecologişti, gunoiul nu îl arunci - îl dai la reciclare.

Mie mi s-a creat impresia că în partidele politice s-au aciuat nişte impotenţi care nu sunt capabili să îşi găsească un job decent fără suportul şefilor de SRL-uri partide politice. Deci  - foştii miniştri, deputaţi, directori şi şefi de agenţii sunt nişte agramaţi incapabili să-şi croiască o afacere sau să câştige un concurs de angajare? Reieşind din cum urmează soarta lor - DA! 

Şi mai grav este când sunt înlăturaţi membri din echipele unor instituţii ale statului pentru că cineva "de-a nostru" a rămas pe dinafara treucii. Dar cel mai oribil fenomen este când puncte din negocierile politice conţin sarcini de tipul "trebuie să luăm instituţia x, ministerul y sau ambasada z pentru că al nostru n a rămas fără lucru". În următoarele săptămâni va urma cursa demiterii multor viceminiştri, şefi de insituţii, directori de desconcentrate, să vedem unde se vor regăsi cei demişi! 

Penibilul abia începe, treb de făcut un tabel în excel cu numele celor demişi şi unde vor ajunge  - un fel de "Circulaţia funcţionarilor în jurul treucii".